Egy új tanulmány szerint Szibériában olyan nagy mennyiségű metán kerül a légkörbe a hőmérséklet-emelkedés miatti olvadás következtében, amennyi felboríthatja a klímamodelleket és felgyorsíthatja a globális felmelegedést.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány legújabb tanulmánya szerint [1], mely a Science folyóiratban jelent meg, a kelet-szibériai fagyott talaj olvadása miatt évente nyolc millió tonna metán kerül a légkörbe. Ez azért rossz hír, mert a metán a szén-dioxidnál harmincszor hatékonyabban segíti elő a légkör hőmérsékletének növekedését. Az óceánok mélyén felszabaduló metánnak általában van ideje oxidálódni amíg a felszínre ér, és így a légkörbe már csak a kevésbé erős szén-dioxid kerül, a kelet-szibériai arktiszi self 50 méter mélységű, sekély vizeiben azonban az olvadás miatt felszabaduló gáz olyan gyorsan éri el a felszínt, hogy eredeti formájában kerül a légkörbe. "A Kelet-Szibériában felszabaduló metán mennyisége akkora, amennyi a világ minden óceánjában együttesen szabadul fel" - mondta el Natalia Shakhova, a Fairbanks Egyetem kutatója.

Eredeti cikk.

A bejegyzés trackback címe:

https://megdoglunk.blog.hu/api/trackback/id/tr781889368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása